Hodowla Zwierząt 2005-2010r.

forum Hodowców

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-02-09 21:03:24

beatkka007

Administrator

5638375
Call me!
Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 26
Punktów :   

Paszoznawstwo

Zestawy z I terminu:

ZESTAW I
1. Na co wpływa żywienie zwierząt,
2. Funkcje białka,
3. Funkcje związków mineralnych,
4. Wartości energetyczne skład zielonek
5. JPŻ i JPM wzory
6. Czynniki wpływające na dobrą kiszonkę,
7. Skład dobrej jakości kiszonki,
8. Mieszanki treściwe wymień jakie są,
9. Produkty uboczne przemysłu browarnianego i jaką mają wartość,

Zestaw II
1.szczegółowy skałd paszy
2.rola wody w organizmie
3.rola włokna
4.czynnkik wpływajace na zbiór kielonek –straty energi przy produkcji zielonek
5.omówić system inra , BO w systemie inra
6.pasze pochodznia młynarskiego i tłuszczoergo i scharakteryzować
7.rodzeje zielonek do zbioru w okresie wegetacji
8.sposób przygotowania pasz –przygotowanie pasz do skarmiania
9.ob ilosć kwater pow pastwiska na 90 sztuk-wielkość kwater, powierzchnie pastwiska. Bydlo 90 szt, zielonka wysokiej jakości.

Zestaw III
1. Rola tłuszczy
2. Fazy kiszenia
3. Co to za pasza po skladzie: chyba było siano, mączka rybna, i ziarna zbóz
4. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
5. Bilans energi (schemat)
6. Prodykty uboczne przmyslu mleczarskiego i ich wartość odżywcza
7. Siano i jego wartość odżywcza
8. Rola pastwiska w żywieniu zwierząt
9. Wymienić mieszanki treściwe uzupełniające dla bydła i świń.

zestaw IV
1.rola bezazotowych wyciagowych
2.surowce z ktorych robi sie kiszonki.
3.wartosc odzywcza (czy cos takiego) srut poekstrakcyjnych i roslin oleistych
4. wartosc odzywcza okopowych
5.sposoby uzytkowania pastwiska
6.Na czym polega bilans azotu i wegla w org.
7.pytanie z zawartosciami procentowymi . jedno to bylo mleko drugie mialo wartosci 1%bialka 1% Tluszczu 21% WS trzeciego nie pamietam
8.Jakie sa dodatki stosowane do pasz
9. Wymien mieszanki tresciwe pelnoporcjowe dla kur i swin.

Offline

 

#2 2009-02-13 13:55:27

beatkka007

Administrator

5638375
Call me!
Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 26
Punktów :   

Re: Paszoznawstwo

po weekendzie zalacze odpowiedzi na pytania:]

Offline

 

#3 2009-02-15 21:54:09

beatkka007

Administrator

5638375
Call me!
Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 26
Punktów :   

Re: Paszoznawstwo

ZESTAW I
1. Na co wpływa żywienie zwierząt,
-rozrodczosc- ukl.hormonalny, liczba ur. Zwierzat, masa urodzonego potomstwa, przebieg porodu, witaminy a płodność, sub.antyzywieniowe a rozrodczość, składniki mineralne a wskaźnik rozrodu, miko toksyny-dzialanie na plod,
- życie – przyrosty m.c., pokroj zwierzat, rozwoj zw, kierunek produkcji
- zdrowie –poziom cial odpornościowych(mleko-siara-otrzymanie odporności) ppm- zabuzenia metaboliczne, ketoza, kwasica,
- produkcje –wielkosc produkcji, jakość- sklad chemiczny miesa, mleka, -zawartosc bialka, -cechy uzytkowe welny, - wybarwienie zoltka, tluszczu,

2. Funkcje białka,
- budulec – wchodza w bud.tk.moiekkich org. Zw, nowych Komorek u zw.mlodych i regeneruja kom. U zw.starych.
- produkcyjna-wchodza w skald-jaj, mleka… składnik produktów, (mleko, jaja, włos)  - składnik regulacyjny (skł. chormonów)  - składnik niezbędny do syntezy kwasu mlekowego  - odporść organizmu  - odpowiada za właściwości buforowe  - składnik energetyczny
-regulacyjna- biora udzial w trawieniu, gdyz wchodza w sklad enzymow sokow trawiennych, hormonow

3. Funkcje związków mineralnych,
- wchodzą w skład układu kostnego, komórek mięśniowych i skorupy jaja
- części składowe różnych związków organicznych,
- regulują koncentrację H+ w plynach ustrojowych
- biorą udział w budowie licznych enzymów lub je aktywują
-sole mineralne reguluja cisnienie osmotyczne płynów
-decyduja o stosunku krwi i zasad w org. Zwierzat(poprzez roztwory buforujące)
-sole wykazuja silny wpływ na stan kolodow ciala

4. Wartości energetyczne skład zielonek
-zasobne w bialko
-zasobne w składniki mineralne(Makro i mikroele)
- woda 70-85%
- włókno (starsze rośl.) 30%
- bogate w witaminy (karoteny, witaminy komplexu B, witaminy E i kwas askorbinowy, z grupy rozpuszczalnych w wodzie)
- wartość energetyczna 0,7-0,94 j.o.  srednia wartość energetyczna (wyjatek zielonka z kukurydzy)
-zasobne w sub.biologiczne czynne- pozytywne-enzymy, fitohormony, sub.aromatyczne, negatywne- amoniak, alkaloidy halucynogenne, metale ciezkie
-zasobne w bialko, skl.mineralne(makro i mikroelementy), w witaminy (z grupy rozpuszczalnej w wodzie- B,C, H), srednia wartość energetyczna (wyjatek zielonka z kukurydzy),
-zasobne w substancje biologicznie czynne- pozytywne ( enzymy, fitohormony, sub.aromatyczne) negatywne-(amoniak, alkaloidy, metale ciezkie)

5. JPŻ i JPM wzory
JPM/kg=ENl(kcal/kg)/1700kcal
JPŻ/kg=ENż(kcal/kg)/1820kcal
jednostka paszowa dla produkcji mleka - odpowiada energii netto zawartej w 1 kg średniego ziarna jęczmienia podawanego krowie mlecznej w czasie laktacji jako pasza produkcyjna
jednostka paszowa dla produkcji żywca - odpowiada energii netto podawanego rosnącym zwierzętom jako pasza bytowa i produkcyjna

6. Czynniki wpływające na dobrą kiszonkę,
•    Material do zakiszania-
-zawartosc suchej masy, zdyt duzo wody –fermentacja idzie w zlym kierunku kw.octowego/ lekko kwasny smak
-zawartosc cukrow- srednio kiszace się-porost pastwiskowy, trudno kiszace się- lucerna
-pojemnosc buforowa- im wieksza tym trudniejszy material do zakiszania bo Malo cukrow
-zaw.bialka ogolnego-im wiecej tym trudniejszy material do zakiszania bo Malo cukrow
-zawartosc składników strukturalnych(wlokno) bakterie kwasu mlekowego nie maja zdolności do rozkladnia wlokna
-obecnosc sub.o dzialaniu bakterio i fungostatycznym
•    Czystość zakiszanego materialu- miedzy innymi nie powinien być porazony grzybami, plesniami
•    Ubicie- należy stworzyc warunki beztlenowe
•    Przykrycie- folia kiszonkarska z oponami, bele slomy
•    Rozdrobnienie- 5-20 mm daje możliwość- dobrego ubicia, dobrego wybierania, lepsza penetracja drobnoustrojow w zakiszanym materiale
•    Długość okresu sporządzania kiszonki- odpowiednia folia na wielkich dlugosciach

7. Skład dobrej jakości kiszonki,
- wysoka zawartość kwasu mlekowego
- średnia zawartość kwasu octowego
- brak kwasu masłowego i propionowego
- do 10% N-ogólnego
- 5-10% N-amoniakalny
- N-rozp. poniżej 50% N-ogólnego
-pH w zależności od ilości suchej masy

8. Mieszanki treściwe wymień jakie są,
- uzupełniające -
- pełnodawkowe (pełnoporcjowe)
- koncentraty i superkoncentraty

9. Produkty uboczne przemysłu browarnianego i jaką mają wartość,
- młóto browarniane - (słodziny)- produkt uzyskiwany przy produkcji piwa, pozostałość z nie przefermentowanego jęczmienia, stosowany dla krów, zawiera ok. 4% białka
- drożdże piwne - zawierają ponad 50% białka, 1,2 j.o, bogate w witaminy B i H, są doskonałym dodatkiem do pasz treściwych dla młodych zwierząt.
- kiełki słodowe- pasza energetyczna pozyskiwana przy wyrobie piwa, zawiera 17-30% białka, stosowana w mieszankach dla wszystkich zwierząt
-wywar- zawiera dużo wody (94%), niewielką ilość związków azotowych i kwasów organicznych, stosowany w żywieniu krów mlecznych i opasów w ilości 40 kg świeżego, ciepłego wywaru


ZESTAW II
1. Szczegółowy skład paszy
- *sucha masa
-*woda
- popiół surowy
-- masa organiczna
- białko ogólne: białko włąściwe, zw. azotowe nie białkowe
- witaminy rozpuszczalne: w wodzie, w tłuszczach
- zw. bezazotowe: włukno surowe, extrakt eterowy, zw. bezazotowe wyciągowe

2. Rola wody w organizmie
-ułatwia zucie i przelykanie pasz
-jest fizjologicznym rozpuszczalnikiem, w którym zachodza przemiany chemiczne dostarczające składnikow pokarmowych dla organizmu
-bierze czynny udzial w reakcjach hydrolitycznych gdzie wchodza w sklad tworzących ich związków
- składnik krwi i chłonki
- transportuje składniki odżywcze i produkty przemiany materii
- jest czynnikiem regulującym u zwierząt stałocieplnych temperaturę ciałą
- nadaje jedność komórkom i tkankom
- wchodzi w skład produktów

3. Rola włokna
„+”
- wypełnia przewód pokarmowy –uczucie sytosci
- wzmaga perystaltykę jelit
- tworzy masę gąbczastą –soki trawienne maja lepszy dostep do pokarmu w zoladku
- dostarcza energii u przeżuwaczy i koni
- wpływa na zwiększenie tłuszczu w mleku u przeżuwaczy
„-„
-ogranicza wnikanie enzymow do wnętrza Komor,ki, zmniejsza strawność
-duza ilość ogranicza pokrycie zwierzat na składniki pokarmowe

4. Straty energi przy produkcji zielonek
- zły dobór terminu koszenia roślin
- koszenie poniżej 5cm
- koszenie powyżej 6cm
- suszenie zielonki na pastwisku w czaie deszczu
- zła organizacja pracy

-faza rozwoju roslin
-dojzalosc laki do koszenia
-nawozenie mineralne i organiczne
-warunki klimatyczne
-zabiegi pielęgnacyjne

5. BO w systemie INRA
system białkowy jest to system białka właściwego rzeczywiście trawionego w jelicie cienkim

Obliczna jest na podstawie następujących wskaźników:
- zawartość BO
- współczynnik rozkładu BO w żwaczu  metoda In sacco
- zawartość strawnej masy organicznej ulegającej fermentacji w żwaczu (SMOF)
BTJ(p)-bialko z pasz, BTJ(ME)-bialko trawione mikrobiologicznie ze wzgeldu na podaz energi, BTJ(MN)-odpowiada ilości bialka mikroorganizmow syntetyzowanego w zwaczu z dostępnego azotu, gdy ilosc dostępnej energi oraz innych składników nie ogranicza syntezy, BM(Ż)

Jednostki:
- BTJE(g/kg)=BTJP+BTJME
- BTJN(g/kg)=BTJP+BTJMN

6. Pasze pochodznia młynarskiego i tłuszczoergo i scharakteryzować
tłuszczowe:

- Śruty poextrakcyjne 1-2% tłuszczu - Cenna pasza treściwa, o wysokiej zawartości białka, tłuszczu (ok 1,5%) oraz popiołu (fosfor, wapń). ą paszami wysokobiałkowymi (20-55%), są komponentem mieszanek przemysłowych, stosowane w żywieniu bydła, wartość energetyczna dobra, mogą być śruty: sojowa, arachidowa, słonecznikowa, kokosowa, lniana, palmowa, rzepakowa, bawełniana, makowa i konopna.
- Makuchy -pozostałość po wytłoczeniu oleju, zawierają 6-12% tłuszczu
- Expelery - uzyskiwane przez tłoczenie oleju w prasach ślimakowych, zawierają 5% tłuszczu
- Wytłoki rzepakowe do 20% tłuszczu

Młynarskie
- otręby przenne - są paszą mlekopędną, należą do pasz treściwych i działają dietetycznie, wartość energetyczna ok.1 j.o, skarmiać 2-3 kg dziennie
- otręby żytnie - zawierają mniej białka, są mniej smaczne, zadajemy dla trzody
- otręby jęcznienne
- mąki pastewne
- Wycierka ziemniaczana (pulpa) – zawiera włókno surowe, resztki skrobi i związków mineralnych, uzyskiwana po wypłukaniu skrobi z ziemniaka, stosowana w żywieniu bydła

7. Rodzeje zielonek do zbioru w okresie wegetacji
-uzytki zielone- run pastwiskowa-v-x, run lakowa- v-ix,
-grunty orne- Zyto(+)wyka- v, zielonka zboz- v-ix, koniczyny v-x, lucerny vi-ix, mieszanki traw v-ix, mieszanki jare vi-ix, mieszanki traw motylkowych vi- ix,

8. Przygotowanie paszy do skarmiania.
- porawienie ich wartości głównie przez zwiększenie ich strawności
- poprawienie smaku paszy i dziennego jej spożycia
- zniszczenie związków szkodliwych i toxycznych
- unieczynnienie grzybów i szkodliwych bakterii
- ułatwienie zdawania, wymieszanie składników
- zmniejszenie ich pylistości
- ograniczenie rozsypywanie i marnowania paszy
- dostępność wody

9. Oblicz ilosc kwater, wielkosc kwater, powierzchnie pastwiska. Bydła bylo 90szt,zielonka wysokiej jakości

ZESTAW III

1. Rola tłuszczy
- są źródłem energii w najbardziej skondensowanej postaci (zw. Mlode maja krotki i Malo pojemny przewod pokarmowy)
- są rozpuszczalnikiem niektórych witamin A,D,E,K
- zawierają kwasy które są egzogenne dla zwierząt, służące do specyficznych przemian
- małe straty energi podczas ich przemian
- poprawiają smakowitość paszy (zwizrezeta chetnie zjadaja pasze natłuszczone)

2. Fazy kiszenia
I - oddychanie komórkowe, produkcja CO2, produkcja kw octowego, początek fermentacji
kw mlekowego,
II - bakterie homo- i heterofermentatywne, powst kw mlekowego,
III- dojrzewanie kiszonki , jeżeli powstala wystarczajaca ilość kw. Mlekowego kiszonka pozostaje stala, przy wystarczającej ilości kw. Mlekowego może rozpocząć się fermentacja kwasu

3. Co to za pasza po skladzie: siano, mączka rybna, i ziarna zbóz
siano: 84% SM, 10% BO, 25% WS
mączka rybna: 92% SM, 40% BO, 0% WS
ziarna zbóż: 87% SM, 12% BO, 3% WS

4. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych
podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia.
Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek, aktywność enzymów trawiennych zwierzęcia i dodawanych do paszy, fauna i flora układu pokarmowego, skład chemiczny i botaniczny pasz.
1.zależne od zwierząt:
-budowa przewodu pokarmowego
-rasa
-wiek
-stan zdrowia
-stan fizjologiczny
-rodzaj wykonywanej pracy
2.zależne od paszy
-skład chemiczny (włókno, tłuszcz)
-smak
-dodatki (witaminy, emzymy)
-rozdrobnienie
-ilość i regularność zadawania
-dostępność wody

5. Bilans energi (schemat)
Energia brutto (e.kału), -> e. strawna (e. moczu i gazów fermentacyjnych)->
-> e. metaboliczna (e. termiczna, e. specyficzno dynamiczna) ->
-> e. netto (e. netto bytu) -> e. netto produkcji

6. Prodykty uboczne przmyslu mleczarskiego i ich wartość odżywcza
a)mleko- wysokobiałkowa, średnia zawartość energii, bogata w witaminy, zasobna w zw. mineralne ,
Mleko odtłuszczone-chude-stosujemy świeże albo kwaśne, w chowie zwierząt młodych i trzody chlewnej w ilości 2-3 l dziennie
b)maślanka - wysokobiałkowa, niska zawartość energii, bogata w skl miner i witaminy jak mleko , jest produktem ubocznym przy wyrobie masła, wartością pokarmową zbliżona do mleka odtłuszczonego
c)serwatka - energetyczna, niskobiałkowa, bogata w Ca i wit z gr B , produkt uboczny przy wyrobie serów, zawiera 7% suchej masy, laktoalbuminy i laktoglobuliny w sumie 1%, działa dietetycznie, stosowana w żywieniu tuczu.

7. Siano i jego wartość odżywcza
-średnia do wysokiej zawartości białka 6-17%
-średnia zawartość energii 2.5-4 MJ EM
-duża zawartość włókna 20-26%
-zasobna w skl miner i witaminy
-pasza o średniej strawności

8. Rola pastwiska w żywieniu zwierząt
Wpływa wyraźnie na poprawę ich stanów emocjonalnych i fizjologicznych. Na pastwisku obserwuje się zdecydowanie mniej, w porównaniu z chowem alkierzowym, zwierząt apatycznych, osowiałych, chorych czy znerwicowanych. Bez nadmiernej ingerencji człowieka zwierzęta same regulują sobie najwłaściwszy sposób żywienia pastwiskowego. Odpowiedni czas przeznaczają na pobieranie paszy, spoczynek, spacery itp.
Letni okres żywienia bydła rozpoczyna się zwykle ok. 10 maja i trwa do 15 października, czyli 160-170 dni. W tym czasie należy dążyć do żywienia przede wszystkim trawą pastwiskową, która jest nie tylko najtańszą paszą w okresie wegetacji, ale również zapewnia zwierzętom ruch a przez to lepszą ich zdrowotność i rozród. W warunkach naszego kraju stosuje się zwykle dwa sposoby letniego żywienia bydła: żywienie na pastwisku lub żywienie zielonkami zadawanymi w oborze. Pierwszy sposób jest bardziej korzystny, gdyż zapewnia zwierzętom większą rozmaitość zjadanych roślin, a więc składników pokarmowych.
Zielonka z pastwiska jest najlepszą paszą dla bydła pod względem:
1.    żywieniowym - roślinność pastwiskowa stanowi źródło pełnowartościowej paszy. Zielonka o właściwym składzie botanicznym (70-80% traw pastewnych, 15-20% motylkowych i 5-10% ziół) pobierana przez krowy zapewnia produkcję ok. 15-20 l. mleka dziennie od krowy bez dodatku paszy treściwej.
2.    ekonomicznym - pastwisko jest paszą najtańszą, koszt wyprodukowania jednostki pokarmowej w zbożach i okopowych jest 3-4-krotnie wyższy w stosunku do paszy pastewnej.
3.    organizacyjnym - żywienie pastwiskowe zmniejsza nakłady robocizny na obsługę stada, jak eliminuje koszt zbioru, transportu paszy i zadawania, usuwania odchodów.
4.    zdrowotności zwierząt - wypas na pastwisku zapewnia ruch na świeżym powietrzu, co korzystnie wpływa na zdrowie i kondycję zwierząt.
Zwykle od lipca pastwisko najczęściej nie zaspakaja wszystkich potrzeb pokarmowych krów i dlatego należy dokarmiać je zielonkami. Podstawową paszą, którą dokarmia się latem bydło korzystające z pastwiska jest zielonka koszona.

9. Wymienić mieszanki treściwe uzupełniające dla bydła i świń.
B-W, B, B1 - bydło mleczne
C-J - cielęta i jagnieta
O-1, O-2 - bydło opasowe
L- lochy
P- prosięta
T-1, T-2 – tuczniki

ZESTAW IV


1. Rola bezazotowych wyciagowych (Węglowodany)
- dostarczają zwierzęciu energii
- dostarczają metabolitów do syntezy białek
- odkładane w organizmie stanowią substancje zapasowe
- wchodzą w skład produktów

2. Surowce z ktorych robi sie kiszonki.
-run pastwiskowa, lakowa, zielonki roslin motylkowych/ koniczyny/ lucerny, mieszanki motylkowo- trawiaste, kukurydza/ziarno ,kolby rozdrobnione, zielonka z roslin zbozowych, mieszanki zbozowo- straczkowe, liscie okopowe, wysłodki buraczane swierze, wytłoki z owocow, mloto browarniane, okopowe/ziemniaki, buraki
łatwo kiszące: kukurydza, owoce dyni, kapusta, burak cukrowy, owies, liście
okopowych korzeniowych, ziemniak, pulpa ziemniaczanay
trudno kiszące: bobik, groch, łubin, koniczyna czerwona i biała

3. Wartosc odzywcza (czy cos takiego) srut poekstrakcyjnych i roslin oleistych
Śruta: Śruty poekstrakcyjne- są paszami wysokobiałkowymi (20-55%), są komponentem mieszanek przemysłowych, stosowane w żywieniu bydła, wartość energetyczna dobra, mogą być śruty: sojowa, arachidowa, słonecznikowa, kokosowa, lniana, palmowa, rzepakowa, bawełniana, makowa i konopna.
- uboga w witaminy, tylko niektóre z gr. B
- duża zawartośc P i Mg, nieco mniejsza Ca,
- pasza wysokowartościowa,
- zawartość białka od 17-50%
- zawartość włukna od 3-26%
- wartość energetyczna 0,45-1,15 JPM i 0,4-1,1 JPŻ
Rośliny oleiste:
- bogate w witaminy B1, B2 oraz P
- zawierają od 20-70% tłuszczu

4. Wartosc odzywcza okopowych
-mala ilość wlokna 0,6-1,4%
-duza zawartość cukrow wewnątrzkomórkowych(skrobia, sacharoza, fruktoza, glukoza)
-wysoka zawartość składników pokarmowych
- Pasza energetycvzna 0,11-0,33 jo/kg
- Zawartość białka 6-10g/100g
- Mąka skrobiowa 0,6-1,4%
- Zasobne witaminy: C, B, K, , marchew-karoten
--duza ilość wody-pasze mlekopędne
-srednia zawartość skl.mineralnych

5. Sposoby uzytkowania pastwiska
-wolny, kwaterowy, dawkowany, na uwiezi, wypas ciągły 5-10 cm bydlo mleczne, wypas zintegrowany z konserwacja pasz, wypas kilku grup(mieszany) strzezony.
- Wypas wolny, bez kwater od maja do października, obciążenie q/ha 5-10
- Kwaterowe duże kwatery, 5-10 dniowy okres spasanie jednej kwatery, obciążenie q/ha 50-100
- Kwaterowe intensywniejsze, więcej kwater pasienie 4-5 dni na jednej kwaterze,
obciążenie q/ha 150-250 , 80-95% wykorzystania
- Pastwisko dawkowane, codzennie nowa działka, obciążenie q/ha 300-1000
-w.strzezony- wypas owiec na hali, 40% wykorzystania pastwiska
-w.na uwiezi- długość linki i lancucha decyduje w wykorzystaniu paszy, palik przebijamy co 2-3 h, 90% wykozystania

6. Na czym polega bilans azotu i wegla w org.
Bilans azotu- miernik wykorzystania azotu przez zwierze- 1.oznaczenie azotu w podawanych paszach i ilości pobranej  2. oznaczenie azotu w wydzielinach i wydalinach- kale, moczu, pocie, wlosach, produktach (jaja, mleko)
Bilans azotu- dodatki- przychody wyższe niż rozchody (u zwirzat młodych, ozdrowieńców, rosnących) –zrownowazony- zerowe przychody=rozchody (zw.dorosle-stan pozadany), - ujemny- przychody mniejsze niż rozchody- u zwierzat niedożywionych
Bilans węgla- 1. Oznaczenie wegla w podanych paszach i wodzie oraz ilości podawanej paszy i wody. 2. Jw. + gazy co2 i ch4, badanie przeprowadzane w komorach respiracyjnych
Energia brutto- e.kalu=e.strawna, en.strawna- en.moczu i gazow= en.metaboliczna, en.metaboliczna- en. Specyficznie dynamiczna= energia netto

7. Pytanie z zawartosciami procentowymi.
1.Mleko drugie mialo wartosci 1%bialka 1% Tluszczu 21% WS
mleko: SM 12-13%, BO 3%, WS 0%, 3% TS

8. Jakie sa dodatki stosowane do pasz
- związki azotowe niebiałkowe(ZAN, NPN) :mocznik, kwaśny węglan amonu, biuret,
- aminokwasy syntetyczne,
-mieszanki mineralne-MM uniwersalne, miko fos, NaCl
-inne mieszanki: - probiotyki, witaminy, prebiotyki
-enzymy paszowe- glukanazy, celulazy, pentotazy
-przeciwutleniacze- naturalne(Wit E- najlepsze najefektywniejsze ekologiczne dla zwierzat), syntetyczne, fenol, seldox dry
-konserwanty- kw. Propionowy(kw.organiczny nieszkodliwy, kw. Mrowkowy, cytrynowy,
-dodatki smakowo- zapachowe- wanilia, ekstraty ziolowe, zapach owocow i zielonek
-preparaty barwiace- wykorzystanie w z.drobiu i ryb, naturalne- karoten-dynia, pomidor, syntetyczne- lodestor
-bakterie pro biotyczne- lactobacillus acidophilus

9. Wymien mieszanki tresciwe pelnoporcjowe dla kur i swin.
trzoda chlewna:
- PR stado reprodukcyjne
- PP prestartery
- PP-grover prosięta i warchlaki
- PT-1, PT-2 tuczniki
drób:
- DJ-1, DJ-2 kury nioski
- DKM-1, DKM-2 kurczęta chodowlane
- DKA-starter, DKA-finiszer kurczęta rzeźne
- KB-1, KB-2, KB-3 kaczki
- JB, JC, JE indyki

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
jak poznać u ryb skalarow zatrucię? rejestracja motoru jako motoroweru bartłomiej grysa książka www.bdsm.pun.pl www.kp.pun.pl