forum Hodowców
Dzieki Prosze o weryfikacje pozostalych pytan wobec ktorych mam watpliwosci a takze o odpowiedz na nastepujace pytania ktore byly przytaczane wczesniej, bo niestety nie umiem znalezc na nie odp.:
wiek uzyskania dojrzałości somatycznej
masa ubojowa
światowe pogłowie bydła 1,36mld to wiem ale... w procentach chyba to ma byc:
udział hf w pogłowiu świtowym
udział bydła polskiego w pogłowiu światowym
udział bydła polskiego w pogłowiu europy
skład siary
pomiary służące do oceny umięśnienia - Co tam ma byc? wyd.rzezna
chwyty rzeźnickie, fotogrametria, usg, komp, biochem, tomografia, punkty czy co???
rasy zachowawcze w Polsce - ile ich jest to wymysle
ilość stacji unasienniania w Polsce?????????
PFHBi PM i inne organizacje
obora wolnostanowiskowa
specyfika żywienia bydła
O co biega w tych pytaniach?
Offline
Administrator
te pyt o ktore pytasz to akurat od 5 roku a oni egz mieli z Szarkiem (test liczyl 60 pyt) to tak na marginesie.
ale i tak przydalo by sie znac na nie odpowiedzi
Offline
A tutaj to co wiem...
3. światowe pogłowie bydła 1,36mld
bydła polskiego 5,5mln
7. ilość krów będących pod oceną 512tys 18%
8. czemu służy ocena - nie umiem sformulowac odp
9. wydajność krów ocenianych 6,6 i poza oceną 4tys
11. mleko w klasie extra (parametry):
gestosc > 1,028 g/ml zamarzaniem max -0,512 drobnoustroje 100tyd k.som 400tys bialko 28g/l
12. charakterystyka
simentala - Szwajcaria, 2k, 136cm 675kg 4,7tys mleka 4,2 tł 3,5 b. przyrosty dobre, pozno dojrzewa
jerseya - Anglia, bułane, 120cm 370kg krowa 144cm 700kg buhaj >5tys, 5,7tł, 4b.
shorthorna - Anglia, czerwonobiały deresz, 800kg 1100kg 1.5kg przyrosty, 65% wydajność, dojrzewa średnio, łatwe porody
Hf - Holandia, 149cm 726kg 1000kg 10,5tys mleka, 3,6tł, 3,14b.
13. indeks selekcyjny dla buhaja
PF = 0,5PROD + 0,3POKR + 0,1 PŁOD + 0,1K.SOM.
16. zęby sieczne: cegi od ur - 24m, średniaki wew od ur - 30m, zew 1m – 38m, okrajki 1m – 47m.
17. omw idealny 365dni = omc 85 – 130 dni + ciąża
18. wydajność rzeźna (wzór) m.tuszy/m.przed ubojem * 100
19. szacowanie mc:
Pressler W = 3,14 * (skośny kl.pier./ 2 ) * podł.tuł * wsp (od 0,4-słaba młodzież, do 0,44 super krowy ).
Truchanowski = [dł tuł od kłębu do ogona * obw.kl.pier. * wspł (2-mleczne lub 2.5-mięsne)] /100
20. pomiary służące do oceny umięśnienia
wyd.rzezna = m.t.cieplej lub zimnej / m.c. przed ubojem *100% lub
chwyty rzeźnickie, fotogrametria, usg, komp, biochem, tomografia, punkty
21. rasy zachowawcze w Polsce: zr, bialogrzbieta, pc....co dalej?
22. francuskie rasy mięsne: charolaise, limousine, Blade ‘dAquitane
23. indeksy pokrojowe- zaduzo zeby pisac
24. ocena budowy wymienia:
kształt, zawieszenie, polozenie, wysokość zawieszenia strzykow, kształt i wielkość strzykow, brak dodatkowych strzykow i przystrzykow
29. najbardziej wartościowe wyręby w tuszy wołowej (pistole = górnica) rozbratel, antrykot, rostbef
30. wiek uzyskania dojrzałości somatycznej ok 5 lat ale dokladnie nie wiem
31. co decyduje o zdolności opasowej:
rasa i genotyp, żywienie, plec, wiek, budowa miernikiem są l.cielat, przyrosty i zuzycie skl.pok. czy aby nie zaduzo napisalam?
32. długość cyklu płciowego 21 max 28 i długość rui 6-18 a jałówki do 30
33. z rodzajów selekcji indywidualna, rodzinowa, NPB wdł indeksow, bezposrednia i posrednia
krzyzowania nie wiem
10-co trzeba uwzględnic przy wyborze produkcji mleka? odp. rasa, skala produkcji, system utrzymania,bazaa paszowa, warunki klimatyczno-glebowe
16-otwarte-
-cechy mleczności: wydajność, wydajnosc Sm k.som tł. b. laktozy i ich zaw %
-skład mleka 3,7% tłuszczu 3,3% białka 4,8% laktozy sucha masa 12,3%
Offline
Administrator
Goha napisał:
A jakies pytania od Gilagila???
wszystkie pozostale ktore sa na forum to od niego, z tym ze rozrody mialy bodajze po 16 pyt a my mamy miec 32 o ile dobrze zakodowalam
Offline
Kolega
Hmmm...wygląda na to, że trzeba umieć wszystko...
Offline